Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο και οι θεσμικοί φορείς και εταιρείες καλούνται να λάβουν δράσεις για να αποτρέψουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων και τα πολλαπλά της οφέλη και η κυκλική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου με θέμα “Ο Κόσμος που Αλλάζει”.

Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που ανέλυσαν οι βασικοί εισηγητές ξεχώρισε η τοποθέτηση του κύριου Θανάση Κατρή, Διευθύνοντα Συμβούλου της WATT A.E. Ο κ. Κατρής αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 20-25 χρόνια στη χώρα μας, καταρρίπτει την αντίληψη ότι ότι Ελλάδα είναι πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει με εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ που διασφάλιζαν ότι δεν διέφευγαν στο έδαφος όλα τα υγρά και αέρια. Ακολούθησαν τα πρώτα εργοστάσια, πως λειτουργώντας ως συμπληρώματα των ΧΥΤΑ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μέσα στην δεκαετία 2010-2020 δημιουργήθηκαν νέα εργοστάσια βασισμένα σε ένα μοντέλο με οπτικούς διαχωριστές, και κατασκευή μονάδων σε Ήπειρο, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη.

Το μέλλον όμως βρίσκεται στη νέα γενιά εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως την παρουσίασε ο κ. Κατρής. “Σήμερα περνάμε σε μια νέα γενιά εργοστασίων, κάτι που είναι απαίτηση και της ΕΕ. Τα εργοστάσια δεν διαχειρίζονται μόνο τα απορρίμματα αλλά θα βγάζουν προϊόντα. Αυτό εξαρτάται και από τον τρόπο συλλογής απορριμμάτων. Σε αυτό σημαντικό η διαλογή στην πηγή. Δηλαδή μέσω των 2-3 κάδων είναι το πιο σωστό και οικονομικό σύστημα που αξιοποιεί την τεχνολογία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή η καθετοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης απορριμάτων, που ξεκινάει από τη συλλογή, διαλογή και ολοκληρώνεται με την παραγωγή προϊόντων από 100% ανακυκλωμένο υλικό είναι ουσιαστικά το κομμάτι που λείπει έτσι ώστε να “κλείσει ο βρόχος” της ανακύκλωσης. Ο ορισμός της κυκλικής οικονομίας όπου ό,τι χρησιμοποιούμε δεν γίνεται ποτέ απόρριμμα και δεν καταλήγει ποτέ σε ΧΥΤΑ, αλλά επεξεργάζεται, ξαναγίνεται προϊόν και παραμένει στην οικονομία.

Η WATT ως εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της κυκλικής οικονομίας και σχεδιάζει και αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις, δημιουργώντας αξία για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία. Θεωρείται leader στην αγορά των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τη συνεργασία που ήδη έχει με 30 Δήμους για τη συλλογή και το διαχωρισμό απορριμμάτων μέσα από τα σύγχρονα συστήματα και την τεχνολογία που η εταιρεία διαθέτει. Παράλληλα η εταιρεία έχει δημιουργήσει δικές της πατέντες με τις οποίες φτιάχνει ένα εδαφο-βελτιωτικό υλικό από προ διαλεγμένα βιο-απόβλητα τα οποία διατίθενται από το Δήμο Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης σε καταναλωτές ως κομπόστ.

Να σημειωθεί ότι ήδη από το προηγούμενο έτος, υλοποιήθηκε επένδυση Μονάδας Βιοξήρανσης της WATT στη Φυλή προσφέροντας μία σημαντική ανάσα ανακούφισης σε ολόκληρη την Αττική. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Μέσω των προηγμένων μεθόδων μηχανικού διαχωρισμού καθίσταται δυνατή η παραγωγή δευτερογενών καυσίμων (SRF) και ανακυκλώσιμων υλικών όπως γυαλί, πλαστικά και μέταλλα. Λόγω της εκτεταμένης μετεπεξεργασία τους, τα δευτερογενή καύσιμα (RDF και SRF) αποτελούν υψηλής ποιότητας εναλλακτικά καύσιμα, που ανταποκρίνονται στις απαιτητικές διεθνείς προδιαγραφές της τσιμεντοβιομηχανίας.

ESPALOGO